Naudinga žinoti

Šildantis ir imunitetą stiprinantis gėrimas

Atvėsus orams dažnai pajaučiame ir pirmuosius peršalimo simptomus: varvanti nosis, gerklės perštėjimas, bendras nuovargis. Ypatingai svarbu stiprinti organizmą šaltuoju metų oru, o esant negalavimams – žaibiškai reaguoti. „Kalba Alytus“ redakcija dalijasi šildančio gėrimo receptu, kuris ne tik stiprina organizmą, bet ir padeda peršalus.

Prieš gaminant karštą citrinų ir imbierų gėrimą verta įsitikinti, kad šie pagrindiniai ingridientai turi begales gerųjų savybių.

Citrina

Vienas iš dažniausiai sutinkamų vaisių namuose – citrina. Esant dideliam karščiavimui, patariama gerti citrinos sultis, kurios skatina prakaitavimą bei tokiu būdu sumažina karščiavimą ir jo sukeliamus negalavimus.

Su geležies trūkumu organizme susiduriame tikrai neretai. Geležies vartojimas be vitamino c arba citrinos gali nueiti perniek, tad geriant geležies turinčius maisto papildus patariame kartu vartoti ir šį vaisių.

Imbieras

Šis nendrinio augalo šakniastiebis pasižymi ne vienu vitaminu. Jame gausu vitamino C, B1,B2, A. Vartodami imbierą organizmą papildysite magniu, kalciu, fosforu, geležimi, cinku, kaliu bei natriu.

Imbieras padės organizmą išvalyti nuo susikaupusių šlakų ir toksinų, kurie nepanaikinti gali turėti įtakos atsirandančioms ligoms. Kai jaučiate nuovargį, irzlumą, sumažėjusį apetitą, gerkite imbiero turinčius gėrimus. Gaminamus troškinius ir azijietiškus patiekalus taip pat papildykite imbiero šaknimi, kuri suteiks ne tik pikantišką skonį, bet ir padės jūsų organizmui išlikti sveikam bei žvaliam.

Karštas citrinų ir imbierų gėrimas

Jums reikės:

  • 2 citrinų
  • 10 cm ilgio imbiero šaknies
  • 2 v. š. natūralaus medaus
  • Gvazdikėlių

Gaminimo eiga:

Citrinas nuplaukite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Žievelės nenulupkite. Tada paimkite imbiero šaknį, ją nulupkite ir sutarkuokite per smulkią tarką. Citrinos gabalėlius ir sutarkuotą imbierą sumaišykite kartu su natūraliu medumi, viską sudėkite į stiklinį indelį ir palaikykite šaldytuve per naktį.

Į 300 ml puodelį įdėkite paruoštą 1 v. š. gėrimo turinį ir užpilkite karštu, bet ne verdančiu vandeniu. Taip pat į gėrimą įdėkite keletą gvazdikėlių.

Skanaus ir būkite sveiki!